Ostatni etap prac remontowych kaplicy cmentarnej w Żarowie pod koniec 2016 roku, zwrócił na siebie szczególną uwagę ze względu na odkrycie wewnątrz kopuły wieńczącej główny dach - kapsuły czasu (pisaliśmy o tym TUTAJ). Później, pomijając fakt, że sprawa przeciągała się w czasie były jeszcze publikacje na temat otwarcia i ujawnienia zawartości kapsuły (TUTAJ), oraz zamknięcia i umieszczenia na szczycie nowej kapsuły czasu (TUTAJ). Łącznie wałkowaliśmy ten temat ponad miesiąc, dzięki czemu stał się on dobrze znany wśród naszych czytelników.

To właśnie wskutek wielokrotnych publikacji na labiryntarium.pl, a także "newsów" na naszym koncie na Facebook'u, jedna z naszych czytelniczek, mieszkająca na stałe w Niemczech, zakupiła na aukcji internetowej i przysłała nam gazetę Baugewerks-Zeitung, nr 46 z 1903 roku, w której znalazł się artykuł o budowie nowej kaplicy w Saarau (Żarowie).

Serdeczne podziękowania dla Pani Agnieszki...


Łącznie gazeta ma 12 stron, z czego 6 zawiera reklamy głównie z branży budowlanej. Na pozostałych stronach znajdują się artykuły o inwestycjach na terenie całych Niemiec. Wprawdzie nie ma więcej tekstów dotyczących Żarowa i okolic, ale nie znaczy to, że pozostałe artykuły nie mogą być ciekawe. Interesujący nas fragment przetłumaczył Pan Zbigniew Malicki - za co pięknie dziękujemy, można przeczytać je na dole opracowania.


Pierwsza strona gazety "Baugewerks-Zeitung" nr 46 z 1903 roku, ze szkicem Hugo Waltera kaplicy cmentarnej w Żarowie. Tekst dotyczący budowy w Żarowie nowej kaplicy znajduje się na drugiej stronie wraz z rysunkiem rzutu kaplicy


Powiększony szkic Hugo Waltera, kaplicy cmentarnej w Żarowie z gazety "Baugewerks-Zeitung" nr 46 z 1903 roku


Druga strona gazety "Baugewerks-Zeitung" nr 46 z 1903 roku, z rysunkiem rzutu kaplicy cmentarnej w Żarowie


Powiększony szkic Hugo Waltera, rzutu kaplicy cmentarnej w Żarowie, z gazety "Baugewerks-Zeitung" nr 46 z 1903 roku


Tekst oryginalny  (fragment powiększony)


Tłumaczenie powyższego tekstu - Zbigniew Malicki :


Kaplica cmentarna w gminie Żarów,

Rejencja Wrocław,

Opracował (szkicował) Hugo Walter – Mistrz murarski i ciesielski, Żarów


Przedstawiona tu w rzucie poziomym i rzucie pionowym kaplica cmentarna znajduje się w trakcie realizacji na nowo założonym cmentarzu komunalnym. Podziemie (suterena) mieści kostnicę i pomieszczenie na narzędzia (może też chodzić w tym wypadku o utensylia, czyli naczynia liturgiczne). Sień głównej kondygnacji jest oddzielona od głównego pomieszczenia drzwiami rozsuwanymi. Budowa jest realizowana z ciemnoczerwonej zebrzydowskiej (Seiferdau) cegły licowej z białym fugowaniem, odwadnianie - z zielonych polerowanych cegieł ukośnych. W architekturze unika się stosowania wszelakich kształtek kamiennych. Takie pokrycie dachowe przytrafiło się z imbramowickimi czerwonymi dachówkami karpiówkami przy zastosowaniu brązowych i zielonych (brązowo i zielono) polerowanych pasów (dachówka glazurowana). Stropy są wykonane z drewna prostym sposobem i pomalowane lakierem lazurującym. Łuki wewnątrz są utrzymane częściowo w stanie surowym, powierzchnia wszystkich ścian utrzymana w matowych tonach barw. Oszklenie z matowo-błękitnego szkła.


 


Przygotował : Matthias